Genushistoriepodden

Avsnitt 11 - Vänta och föda barn

December 18, 2016

Det här är något av ett specialavsnitt - en trailer, if you will, för ett avnitt som kommer i januari på samma tema. I det här avsnittet låter vi fyra kvinnor komma till tals. De berättar hur det var för dem att bära och föda sina barn vilka föddes i Sverige ungefär mellan 1930 och 1960. Berättelserna kommer från Lindas källmaterial - frågelistor från Dialekt- och Minnesarkivet i Uppsala. Det är berättelser om liv och om död, men mest om liv - något som inte är så lätt alltid. Stundtals blir det mörkt, mycket mörkt.

Flera av kvinnorna uttrycker i sina texter en stor tacksamhet över att bli hörda, att äntligen bli lyssnade på. Så tack för att ni lyssnar! Hoppas ni som hör det här förstår att det är viktigt att värna om vårförlossningsvård, att ta gravida och födande kvinnor på allvar och låta dem äga sina egna kroppar.  

 

Musiken är som vanligt komponerad av Justus Björk, i det här avsnittet i "samarbete" med Erik Satie. Sista berättelsen ackompanjerad av Erik Satie au naturel. Klippningen har Justus gjort.